Veel mensen denken dat het heel ingewikkeld is om je hond mee te nemen op vakantie. Wij nemen onze hond nu al zo’n 6 jaar mee op autovakantie en tot nu toe ging dat altijd prima! We hebben wat dat betreft een echte reishond. Zodra de achterklep open gaat, springt ze erin en de gehele rit hoor je haar niet meer.
Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je je hond meeneemt op reis. Zeker als je wil reizen met je hond naar het buitenland. Zo vergt het iets meer planning en ook wel wat voorbereiding. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom geven we je vandaag 12 simpele tips en tricks voor degene die graag zijn hond meeneemt op vakantie.
1. Begin met een proefritje
Voordat je je hond meeneemt op een verre autovakantie, probeer het eerst een keer dichterbij. Maak een proefritje van zo’n 2-4 uur. Maak van deze nood een deugd en ga gewoon meteen lekker een nachtje of weekendje weg van met je hond. Het is de ideale manier om te testen of je een reishond hebt. Als je hond tijdens een korte reis niet rustig kan blijven, zal je hond zich tijdens een lange reis ellendig gaan voelen en dat is voor niemand leuk. Hoe jammer ook, maar het is waarschijnlijk dan toch beter om je hond thuis te laten als je op vakantie gaat.
2. Neem eigen hondenvoer mee
Ook al kun je in het buitenland prima hondenvoer kopen, maar of je exact hetzelfde hondenvoer kunt kopen, weet je niet van tevoren. IN de meest ideale situatie neem je voldoende hondenvoer mee voor de hele vakantie. Maar ik kan me voorstellen dat dat niet altijd mogelijk is, zeker niet wanneer je ook nog met kinderen reist. Neem dan in ieder geval voldoende voer meer voor tijdens de reis en voor de eerste dagen op je vakantiebestemming.
3. Neem wat vertrouwds mee
Je hond is natuurlijk het liefste bij jou, jij bent zijn vertrouwenspersoon. Maar neem daarnaast nog iets vertrouwds mee. Zo hebben wij altijd een deken bij haar plek liggen, die deken gaat ook altijd mee in de auto en op vakantie. Maar het kan ook bijvoorbeeld een favoriet speeltje zijn.
4. Doe een check-up voor je vertrekt
Ga voordat je op vakantie gaat, nog even langs de dierenarts met je hond. Misschien heeft je hond nog eventuele vaccinaties nodig of iets anders wat belangrijk is voor je vakantiebestemming. Sowieso is het fijn om te weten of je een gezonde hond meeneemt op vakantie.
5. Maak voldoende stops tijdens een lange autorit
Maak je een lange autorit? Honden moeten regelmatig even de auto uit. Of je hond nu even moet plassen, eten, drinken of gewoon even uit de auto wil, het is belangrijk om voldoende stops tijdens de autorit in te lassen. Je wil tenslotte geen ongelukjes onderweg en al helemaal geen angstige hond.
6. Boek een huisdiervriendelijke accommodatie
Dit klinkt misschien heel logisch, maar ‘better safe then sorry’. Bovendien is alleen huisdiervriendelijk niet direct de juiste locatie om je hond mee te nemen. Een beetje onderzoek vooraf kan geen kwaad, check bijvoorbeeld of er een losloopgebied in de buurt is en of je überhaupt je hond gemakkelijk kunt uitlaten. En kun je je hond gemakkelijk achterlaten wanneer je een keer zonder je hond op pad gaat?
7. Kies een huisdiervriendelijke bestemming
Naast een huisdiervriendelijke accommodatie, kun je je ook verdiepen in een huisdiervriendelijke bestemming. Hoewel een hond snel tevreden is, is het toch goed om er rekening mee te houden. Bedenk ook goed welke activiteiten je allemaal wil doen tijdens je vakantie. Kan je hond mee met de activiteiten? Zo niet, hoe lang duurt je activiteit en kun je je hond gemakkelijk achterlaten?
8. Doe een halsband met een tag om
En laat deze ook ten alle tijden om bij je hond. Hoewel je misschien je hond altijd aan de lijn hebt in het buitenland, is het evengoed verstandig om een halsband met tag bij je hond om te doen. Je weet immers nooit wat er gebeuren kan en met een tag is de kans altijd groter dat je hond weer veilig bij je terugkomt.
9. Neem de tijd wanneer je bij je bestemming aankomt
Zodra je op je vakantiebestemming aankomt, neem dan de tijd om rustig aan te wennen. Pak rustig de auto uit en installeer als eerste een plekje voor je hond. Zet meteen wat water en eventueel wat voer klaar. Laat je hond wat snuffelen en wennen aan zijn nieuwe omgeving met hun vertrouwde eten, speelgoed en deken.